Nonsgamma

Nonsgamma

Nonsgamma ble bygget på dugnad av ledere, speidere, gildemedlemmer og foreldre i perioden 2003-2005. Gamma ligger lett tilgjengelig både til fots og på ski, 10-15 minutt fra nærmeste parkering, men ligger likevel usjenert til og med fin utsikt over Moldepanoramaet.

Den har ei grunnflate på ca. 50 m2, og den har pyramideformet tak med torvtekking og ljore i toppen. Det er grue i midten, med steingulv rundt. Langs 3 sider er det tregulv til å ligge og sitte på. Gamma rommer 15-20 personer på overnatting, opptil 30 sittende rundt grua.

På tregulvet er det rikelig med løse sitte-/ liggeunderlag.

I taket henger 4 ”faste” oljelamper/ fjøslykter. I tillegg er det 2-3 løse lamper, som kan brukes utendørs etter behov.

Grua er tillaget på et bord av betong, og den har friskluftinntak under gulvet. Grua har også to vridbare knekter til å henge kjeler på.

Det er en stor vannkjele og en stor kaffekjele, samt noen mindre kjeler til disposisjon (alle type gammel kaffelars av aluminium). I tillegg til dette er det ei stor gryte med hank (> 10 liter), steikepanne og takke (ca 40 cm). Det er også en ”steikeovn”, som utgjøres av takka med undervarme og en stor boks der det kan fyres oppå som overvarme.

Oppvaskbalje med kost og gryteskrubb er det også, men utstyr for matlaging utover det nevnte må medbringes av bruker.

Det er brannteppe til bruk ved brannslukking.

Det er utstyr for stopping av mindre blødninger og gel mot brannsår i blå boks. Øvrig førstehjelpsutstyr må medbringes av bruker.

Drikkevann kan under gunstige forhold hentes i bekken vest for gamma, forøvrig må det smeltes snø eller vann må medbringes.

Utedo og vedskjul er i eget bygg. Det er øks og sag inne i gamma, hoggestabber i vedskjulet. Det er rikelig med både ved og never for opptenning, men fyrstikker finnes ikke på gamma.

På uteområdet er det to flaggstenger, bålplass og sittemøbler. Bålplassen har oppbygd ”grue” og løse benker i et naturlig amfi, med sitteplass for inntil 20 personer.

Det er også et fast utebord med benker, med plass til ca. 10 personer, og en hammock med plass til 3-4 personer. Om vinteren er disse tildekket med presenning, og kan ikke brukes.

Nonsgamma leies ut til speidergrupper og andre. Henvendelse om utleie skjer til Ole Haugland. Det finnes en bruksanvisning som beskriver utstyr og bruk mer detaljert enn i denne kortversjonen.